top of page

Tüm Yazılar

Ara
  • Yazarın fotoğrafıMerve TOMBUL

Çocuklarda cinsellik

Güncelleme tarihi: 19 Haz 2018

Freud: Phallic dönem - 3-5, bazen de 6 yaşına kadar devam eder. Bu dönemin çocuklar ve gelecekleri açısından önemi o ki, Freud' a göre dönemi doğru atlatamayan çocuklar gelecekte aile hayatında başarısız olurlar, cinsel tutuma karşı saplantılı ya da aşırı koruyucu olabiliyorlar.

Bu dönemde aslında çocuklarda ne baş verdiği çok önemli, bu dönemi ben az da olsa ergenlik dönemine benzetirim, çünkü çocuk kendi anatomisinin farkına varır. Kızlar kız çocuğu olduklarının, erkekler ise erkek çocuk olduklarının farkına varıyorlar. Çocukları bu yaşlarda gözlemlersek genelde kızlar kız, erkekler ise erkek çocuklarla oynarlar, diğer cinsten olanı dışlamak eğilimi uyanır çocuklarda. ( ama kişiler arasında farklılık unutulmamalıdır, bazen çeşitli sebeplerden problemli ya problemsiz çocuklar da aksi durum gözlenebilir, bu konu çocuk psikologu tarafında ele alınabilir). Artık çocuk kimin erkek kimin kadın olduğunun farkına varmıştır ve yanlarındaki en yakın erkek ve kadın anne ve babasıdır. Bu dönemde kız çocuklarının babaya, oğlan çocuklarının anneye düşkün olma sebebi buradan geliyor. Artık erkek çocuklar annelerine aşırı bağlanır ve babalarını annelerinden kıskanır, kızlarda babalarına aşırı bağlanır ve annelerini kıskanırlar. Bu dönemin en sorunlu tarafı aileler için çocuğun cinsel organları ile oynaması durumu olarak genelde psikologların önüne çıkar. En son anaokulunda staj yaptığım zaman anne dehşetler içinde "Çocuğum mastürbasyon yapıyor, insanlar içine çıkarmaktan korkuyorum, insanlar ne anlar, Allah korusun bizi örnek aldığını düşünürlerse ne yaparız?, babası beni sorgular ise ne cevap vereceğimi şaşırdım" - iddiasıyla gelmiş bir anne ve gözlerinde çok büyük telaş ve korku... Anneyi anlamak belki kolay, insanların cinsellik üstüne kurduğu tabular, ayıplar, önyargıdan korkar. Çünkü kendisi de aynı duruma düşmese belki o da kınardı o çocuğu, çocuğun ailesini. Bu dönemde anlaşılması gereken şey aslında çok basit. Çocuk nasıl parmağını burnuna sokar, gözlerini kaşır, parmaklarıyla oynar ve tüm tabu olmayan kısımlarına dokunursa, onun için cinsel organların başka anlamı yoktur! Ailelerin bunu anlaması zor. Bu şeylerle karşılaşan aile ne yapar? Olayın üstüne gittikçe çocuk da cinselliği tabulaştırabilir, daha fazla yapmaya başlar ve ailesini bununla cezalandırabilir istedikleri yapılmadığında, bu da kısır döngü oluşturur. İkinci versiyon çocuk cezalardan korkar, korktuğu için çekinir, durumu tabulaştırır ve bu da gelecekte aile ve cinsellikle ilgili sorunlarına getirip çıkarır. (Kadınlarda vajinismus, erkeklerde isteksizlik veya tam tersi cinsel sapkınlıklar ve s)

Böyle durumla karşılaşıldığında aile ne yapmalı? -Görmezden gelmeli -çocuğu asla ve asla cezalandırmamalı -insanlara anlatmamalı, hele bir de çocuğun duyacağı şekilde hiç olmamalı -çocuk genelde sıkıldığında, zevk arayışı içinde olduğundan yaptığını varsayıp dikkatini oyuna yönlendirmelisiniz, sevdiği, güzel bir oyun oynayabilirsiniz -çocukla olayı müzakere etmemelisiniz, çocuğun olayın farkında olmaması gerekir ki yaptığı şeyin ne olduğunu anlamasın. Çünkü onun için cinsel organı burnuyla oynaması ile eşdeğer bir organsa neden fer hangi bir organına farklı anlam yükleyelim ki? - ve genelde çocuğunuza gerçekten kaliteli zaman ayırırsanız ve durumu normal fizyolojik, biyolojik bir olay olarak görürseniz olay ortadan kendiliğinden kalkacaktır.

Freud 'a göre, bu dönemini patolojik tamamlayan çocuklarda cinsel kişilik, sapkınlık, eşcinsellik vs. gibi durumlar görünebilir.

Çocuğumuzla çocuk olalım. Çünkü onlar en değerli varlıklarımız.


138 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÇOCUKLARLA ÖLÜMÜ KONUŞMAK

Ölümü konuşmak yaşamdan da konuşmak demektir. Yaşam ve ölüm aynı zincirin parçasıdır, tıpkı gece ve gündüz gibi. Bitkiler büyür, meyve verir ve ölür. Çocuk, ölüm kavramını içinde bulunduğu gelişim sev

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE BAŞA ÇIKABİLMEK

Çocuklar er ya da geç bilgisayar ve teknoloji ile tanışır, masum başlayan bu süreç aslında çocuklar için bir fırsat iken bağımlılık haline dönüşebilir.Aileler ilk zamanlarda çocuklarının bilgisayar ve

Okul Fobisi

bottom of page